[+] SMAKJ
monggo mampir: aduhai 4org isteriku...

Tuesday, March 28, 2006

aduhai 4org isteriku...Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri.Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yangbanyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemuaisterinya. Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaikuntuk isteri keempatnya itu.

Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga denganisterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganyaini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalauisterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandanganisterinya yang kedua ini. dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong danmendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.

Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangatsetia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. dialah yangmerawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi sipedagang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitusayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu mempedulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masauntuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupanindahnya, dan berkata dalam hati, "Saat ini, aku punya empat orang isteri.Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri. Betapa menyedihkan jika akuharus hidup sendiri."

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya padaisteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun danperhiasan yang indah. Nah sekarang, aku akan mati, mahukan kau mendapingikudan menemaniku?" Isteri keempatnya terdiam. "Tentu saja tidak!" jawabisterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaj tanpa berkata-kata lagi.Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus danmenghiris-hiris hatinya.

Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "Aku punmencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kauikut denganku, dan menemani akhir hayatku?". Isteri ketiganya menjawab,"Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati". Pedagangbegitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, "Aku selalu berpaling padamusetiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, akuperlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut danmendampingiku?" Si isteri kedua menjawab perlahan, "Maafkan aku?aku takmampu menolongmu kali ini. Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubursaje. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa putusasa.

Tiba-tiba terdengar satu suara, "Aku akan tinggal denganmu. Aku akanikut ke manapun kau pergi. Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setiabersamamu." Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteripertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus.Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang laluberguman, "Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu,tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku.

"Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yangkita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanyaakan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal. Tak ada keindahandan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal,semuanya akan pergi kepada yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakankita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekathubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya.Hanya sampai kuburla mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kitasering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi.Namun, sebenarnya, hanya iman dan amal kita sajalah yang mampu untuk terussetia dan mendampingi kemanapun kita melangkah. Hanya amal yang mampumenolong kita diakhirat kelak.Jadi, selagi mampu, perlakukanlah iman dan amal kita dengan bijak. Jangansampai kita menyesal kemudian hari!?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Powered by Blogger


Cursors